Aile Birleşiminde Almanca Dil Şartı

Avusturya’da yaşamanın en önemli getirilerinden birisi adil ve bağımsız yargıya sahip olmasıdır. Öyle ki bazen devlet kurumlarının kararları geçersiz sayılabilir veya devlet adamları dahi hakim huzurunda hesap verir, ceza alır.

Murat Dereci isminde bir Türk vatandaşı, yaşadığı oturum ve çalışma izni sorunları için Avusturyalı makamları mahkemeye verdi ve buna bağlı olarak; Avusturya Yüksek İdare Mahkemesi 15 Kasım 2011 tarihinde Avrupa Birliği Adalet Divanı’ndan görüş istedi. Adalet Divanı Murat Dereci lehine bir yorum gönderdi.

Karara ait detaylara aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Avrupa Birliği Adalet Divani Görüsü

Bu karar, Türk vatandaşlarının Avusturya’ya ilk girişleri sırasında dil belgesi gibi ek şartlar getirilip getirilemeyeceğiyle ilgilidir. Metne göre, Avrupa Birliği Adalet Divanı, Türk vatandaşlarına yönelik yeni kısıtlamaların getirilmesinin, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması’nın ilgili maddelerine aykırı olduğunu belirtmiştir. Karar, Avusturya’nın 1997’de yürürlüğe giren yasalarının Türk vatandaşları için sağladığı kolaylıkların geri alınamayacağını ve Türk vatandaşlarının aile birleşimi başvurularında dil yeterliliği gibi yeni kısıtlamaların getirilemeyeceğini vurgulamaktadır.

Ayrıca DHA tarafından bu haber paylaşılmış ve Hürriyet gazetesi de haber haline getirmiştir.

Hürriyet Gazetesi linki

Haber özeti:

Davaya bakan Avusturya Yüksek İdare Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı’nın görüşüne başvurdu. Avrupa Adalet Divanı da, 15 Kasım 2011 tarihinde verdiği tavsiye kararında, herhangi bir AB üyesi ülkeye yerleşen Türk vatandaşlarına, sonradan getirilen kısıtlamaların Türkiye ile AB arasında 1970’te imzalanan Ek Protokol uyarınca uygulanamayacağını belirtti.

Avrupa Adalet Divanı, kararında, Avusturya’da 1 Ocak 2006’da yürürlüğe giren Oturma ve Yerleşme İzni Kanunu’nun gerek aile birleşimi gerekse ülkeye geldikten sonra oturma ve çalışma izinlerine ilişkin kısıtlayıcı şartlar getirdiğine işaret ederek, Türkiye ile AB arasında oluşturulan Ortaklık Konseyi’nin verdiği kararlar ve 23 Kasım 1970 tarihinde Brüksel’de imzalanan Ek Protokol gereği, Avusturya’nın AB’ye üye olduğu 1995 yılından sonra oturma ve çalışma izni konularında Türk vatandaşlarına yönelik kısıtlayıcı şartlar uygulayamayacağını vurguladı.

Kararda, Türklere ancak AB üyesi olmadan önce yürürlükte olan 1992 tarihli Yabancılar Yasası hükümlerinin uygulanabileceği, bunun 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren yeni Oturma ve Yerleşme İzni Yasası’yla kıyaslandığında, daha gevşek olduğuna vurgu yapıldı.

OE24 – Avusturya gazetesi de bu konu haberlestirdi. Asagidaki linkten bulabilirsiniz.
Haber linki

Sayet bu konuda ek bilgiye ihtiyaciniz olur veya yeni bilgilere ulasirsaniz, gelistirebilmem icin yorum kismindan bana iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir