Bu sayfayi okudugunuza göre; memlekete yolculuk var. Öncelikle hayirli yolculuklar dilerim. Yolda sikilirsaniz unutmayin, döndükten sonra uzun zaman ayni seyi yasamayi bekleyeceksiniz. Tadini cikarin, yol boyu rahat olun.
Hazırlamanız Gereken Evraklar
- Pasaport ve oturum kartı
- ÖGK’dan kendiniz ve aile fertleri için sigorta belgesi. ÖGK’ya gidip durumu anlattığınızda veriyorlar. Evrakta süre sınırı var, bu yüzden başlangıç tarihini tam olarak belirtmeniz iyi olur.
- Araba ruhsatı ve ehliyetiniz.
- Arabanın sigortası. Arabanızın sigortası Türkiye’ye açık değilse sınırda Türkiye için zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekecek.
Otoyol Vinyeti Alma
Siteye ilk defa girdiğinizde araç bilgilerinizle kaydolmalısınız. Hem Bulgaristan hem de Macaristan için bu geçerli. Kullanıcı adı ve şifrenizi tarayıcınıza kaydetmenizi öneririm, çünkü gelecek yıl tekrar lazım olacak.
Macaristan Vinyet Alma
Macaristan Vinyet Alma
Bulgaristan Vinyet Alma
Bulgaristan Vinyet Alma
Dikkat Edilecek Şeyler
Benim dikkat ettiğim kurallar:
- Plan yapın, yol durumuna bakın ve Almanya’daki okul tatillerini kontrol edin.
- En az 17 saat yolunuz var, buna dayanabilecek misiniz? Kaç kişi süreceksiniz, değerlendirin.
- Şayet yoğun sezonda gidecekseniz, Sırbistan/Niş’te mola vermenizi öneririm. Booking’den ücretsiz iptalli bir otel bulup rezervasyon yaptırırsanız, sınırın durumuna göre kalıp kalmama kararı verebilirsiniz. Otel önemli; güvenilir olmalı ve kameralı otoparkı bulunmalı.
- Uykunuz varsa mutlaka mola verin.
- Mola için birinci, neredeyse tek tercihim OMV istasyonları. Yol boyu mutlaka var. Başka istasyonlarda durmanızı hem güvenlik hem de hijyen açısından tavsiye etmem. Bulgaristan’da bir yerde durmak zorunda kaldım ve o bölgeden geçerken aklıma geldikçe midem bulanıyor.
- Yanınızda çok para taşımayın, taşısanız da ödemeyi kartla veya telefonla yapın. Dikkat çekmeyin.
- Tek seferde çok kahve içmeyin, nasıl olsa ara ara içeceksiniz. Limitinizi zamana yayın. Yoksa yol bitiminde kafanız sünger gibi oluyor ve birkaç gün kendinize gelemiyorsunuz.
Güvenlik
- Mutlaka ÖAMTC’ye üye olun, onsuz yola çıkmayın.
- Arabanızın yola çıkmak için hazır olduğundan emin olun.
- Bolca su bulundurun; arabada duruma göre 3-4 saat sınırda bekleyeceğinizi öngörün ve hem kafa hem de beden olarak hazır olun. Ulaşmadan tuvalete gidin vs.
- En başında tahmini zamanı hesaplayın, kesinlikle hız yapmayın. Hem güvenli değil hem de dilini bilmediğiniz bir ülkede polisle muhatap olmak istemezsiniz.
- OMV istasyonlarını tercih edin; çoğu Türk Gazprom’u tercih ediyor ama çok büyük mola yerleri var, bana güvenli gelmiyor.
- Ne yazık ki, gördüğüm kadarıyla; Türkiye’de özellikle sınıra yakın bölgelerdeki soygun haberleri diğer ülkelerden daha fazla, bunu dikkate alın.
Sınır Kameraları
Sırbistan’ın AB’ye girmesini herhalde yurtdışındaki Türklerden daha çok isteyen kimse yoktur. Sırbistan AB’ye girse, neredeyse durmadan Bulgaristan – Türkiye sınırına ulaşmış olacağız. Wikipedia’ya göre 2025 yılında katılacağı söyleniyor ama ne yazık ki şimdilik bu bir hayal.
Sırbistan sınır kameralarını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. Şunu unutmamak lazım: Doğru tarihi seçtiyseniz, boş görüp sevinçle yola çıkabilirsiniz; ancak sıkışık bir zamansa, oflaya puflaya ulaşacaksınız. Ne yazık ki diğer alternatifler arasında en iyi güzergah halen Sırbistan.
Sosyal Medya ve Riskler
Bundan bahsetmek zorundayım; işim gereği veri güvenliğini de önemsiyorum.
Mutlaka Google aramalarında Facebook ve Instagram gruplarına denk gelirsiniz. Bunların çoğu kapalı grup ve onay almadan giremezsiniz. Bir örnek gruba baktım, grubun üye sayısı 185.000. Bu gruplarda reklam/hatalı bilgi ve manipülasyon çok fazla, dikkatli olun.
Çok fazla dehşete düşürücü hikayeler görebilirsiniz. Kötü niyetli insanlar her yerde var; dikkatli olmakta fayda var, ama Türkiye’deki seyahatte ne kadar risk varsa, bunda da o kadar vardır.
Şayet Facebook’ta veya Instagram’da bazı grupları takip ediyorsanız şu tür olaylar görürsünüz:
- “… mola yerinde konakladık, her şey çok güzeldi.” Negatif yorum yapana, başta adminler olmak üzere herkes saldırır. Bir tanesine baktım; 5-6 kişinin birlikte yatabileceği han görünümlü yerler.
- “Arabamız arıza yaptı ve bize bir çekici geldi, arabamızı çekmek istedi/çekti … Bey bizi bunların elinden kurtardı.”
- “Mola yerindeyken arabanın parçasını sökmüşler.” Bu gerçek olabilir, OMV istasyonlarında bundan dolayı kalmalısınız.
- “Şu noktada polis çevirmesi vardı, polis sahteymiş … Bey acil yetişip kurtardı.”
Bunların %99’u aslında o grupların belirli kişiler için yaptığı reklam ve manipülasyondan başka bir şey değil. Dikkatli olun. O gruplar çok tehlikeli.
Geçen Yıl Okuduğum Bir Örnek
Mola yerinde bir vatandaşın yanına gelip sohbet etmeye başlıyorlar. Yaklaşan kişi, bir akrabasının arkadaşı olduğunu söylüyor; hatta uzaktan kendisini tanıdığını da çok detaylı bilgi veriyor: akrabası nerede yaşar, birlikte yaptıkları şeyler vs. Doğal olarak yoldaki vatandaşta bir güven oluşuyor ve sonrasında adamı soyuyorlar.
Bunu nasıl yapabiliyorlar?
- Adamın telefon numarası, konumu, ismi, her şey WhatsApp grubunda paylaşılmış durumda. Hatta bazısı Facebook grubuna arabasının resmini vs. atıyor, “yola çıktık” diye.
- Yoldaki arkadaş ulaşmadan zaten Facebook/Google derken, adam hakkında pek çok bilgiye sahip oluyorlar ve arkadaş gibi yaklaşıyorlar.
- Sosyal medya manipülasyona açık, kendinizi koruyun, çakallara kanmayın.